Laat je inspireren om de mooiste babynamen te vinden. Sla namen op en maak toplijsten aan!

Theresia

Betekenis Theresia

Voor deze naam, die zich vanuit Spanje verbreid heeft, bestaan verschillende etymologien. Men brengt hem in verband met Griekse theros `warmte, zomer, oogst’, therizein `oogsten’ en ook met Griekse thraein `jagen’, dus `jageres’. Voorts wordt hij wel verklaard als `bewoonster van het eiland Thera’, het tegenwoordige eiland Thira (Santorinie), of `bewoonster van Therasia’.

Heilige: Theresia van Lisieux (1873 – 1897), doopnaam: Marie Françoise Thérèse Martin, kloosternaam: Thérèse de l’Enfant-Jésus et de la Sainte-Face is een Franse heilige.

Bekende naamdraagster: Theresia Vreugdenhil (1929 – 2012) was een Nederlandse couturière en modeontwerpster. Vanaf 1955 tot 2007 had zij samen met haar man een gesloten couturesalon ‘Couture Theresia’ met een groot atelier in de Jan Luykenstraat in Amsterdam. In 1970 begonnen de Vreugdenhils naast hun gesloten salon een winkel met hoogwaardige confectie (‘couture en gros’) in de P.C. Hooftstraat. Vanaf 1965 tot 2007 was zij de enige officiële couturier van de Nederlandse prinses en later koningin Beatrix. Ze is in hoge mate mede-verantwoordelijk voor het sterke en zeer herkenbare silhouet van Beatrix. Hoogtepunt van haar carrière was het ontwerpen en maken van de inhuldigingsjapon (van ivoorkleurige crêpe double) van koningin Beatrix. Ze werd in 1999 onderscheiden met het Erekruis in de Huisorde van Oranje.[2]

Komt voor in categorie: Spaanse namen.
Heet jij Theresia of heb je een mening over deze naam?

Geef dan advies aan ouders die hun kind Theresia willen noemen. Vul de onderstaande velden in en deel het met ons.